Protuprovala Vatrodojava Video nadzor Solar Energetska elektronika Signalizacija Remont i održavanje O nama
Proizvodni program

Profil tvrtke
Tvrtku Adriatic BB sa sjedištem u Splitu utemeljuju 1992. godine dvojica inženjera, Ljubomir Blažević i Žarko Berović. Adriatic BB je tvrtka specijalizirana za projektiranje ugradnju i održavanje sustava tehničke zaštite. Naša djelatnost posvećena je zaštiti imovine od krađe, požara, sprječavanja ulaska neželjenih osoba u objekte i ostalih direktnih ili indirektnih oblika zaštite imovine.
Kvaliteta naših usluga proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva na području tehničke zaštite, educiranosti našeg osoblja, upotrebe visokokvalitetne elektroničke opreme, brzog i kvalitetnog servisa.

 


KAKO SOLAR RADI?

Industrijski razvoj fotonaponskih solarnih modula seže u davne 50-te godine prvenstveno u cilju primjene za napajanje satelita u orbiti Zemlje. Od tadašnjih davnih dana razvoj tehnologije dosegao je fantastične razmjere u smislu jednostavnosti primjene, snage, pouzdanosti kao i cijene. Sve navedeno osiguralo je mogućnost primjene solara na mjestima gdje do tada električna energija nije bila dostupna ili je napajanje bilo nepouzdano.

Sam princip rada u biti je jednostavan: neki materijali kao npr. Monokristal silicija ima fizikalnu osobinu da izložen sunčevom zračenju, proizvodi električnu energiju. U samom modulu koji se sastoji od niza međusobno povezanih pločica, paralelno serijskom kombinacijom spajanja dobiva se napon i struja pogodna za punjenje standardnih baterija (6, 12 ili 24 V). Time je osigurano da modul proizvodi električnu energiju pogodnog napona i inteziteta za direktno punjenje baterija ili pogon istosmjernih potrošača. Veličina struje u principu je proporcionalna površini modula i insolaciji (intezitet sunčevog zračenja) . Kod monokristalnih i polikristalnih modula ta je površina 2 do 3 puta manja nego kod amorfnih modula.

Tipična shema solarnog sustava na 12 V DC sa prikazom glavnih komponenti:

A. Solarni modul: pretvara sunčevo zračenje u električnu energiju.
B. Baterija.
C. Tipični potrošači na 12 V DC.
Shema solarnog sustava na 12 V DC

 

Složeniji sustav sa prikazom glavnih komponenti i pretvaračem za potrošače na 220 V, 50 Hz:

Shema solarnog sustava na 220 V, 50 Hz A. Jedan ili više solarnih modula.
B. Regulator punjenja akumulatora: sprječava prepunjavanje i duboko pražnjenje baterije.
C. Baterijski sustav.
D. Pretvarač: napon 12V DC iz baterija pretvara u 220V, 50Hz.
E. Tipični potrošači na 12 V DC.
F. Tipični potrošači na 220 V, 50 Hz.

Navedeni primjeri samo su najčešći slučaj. Ponekad, kao u sustavima za crpjenje vode, moduli direktno napajaju pumpu tako da sustav radi samo po danu dok ima sunca, tako da su baterije nepotrebne. U zavisnosti o tipu sustava više modula može se spojiti u serijsko paralelne kombinacije da se dobije željena energija, pogodna po naponskom i strujnom nivou. Praktično nema ograničenja na instaliranu snagu sustava.

ADRIATIC BB