Protuprovala Vatrodojava Video nadzor Solar Energetska elektronika Signalizacija Remont i održavanje O nama
Proizvodni program

 


SOLARNI FOTONAPONSKI MODULI

STRUJA IZ SUNCA ZA VIKEND KUĆEJezgru svakog solarnog sustava čini solarni fotonaponski modul koji proizvodi struju direktno iz sunčeve svjetlosti. Nema nikakvih pokretnih djelova, pa je stoga dugovječan. Nekoliko je vrsta od kojih su najznačajniji:

Monokristalni modul
Predstavlja vrh ponude po kvaliteti, životnom vijeku i jamstvenom roku od 25 godina. Zbog navedenih svojstava ima nešto veću cijenu, a koristi se u najprofesionalnijim aplikacijama (sateliti, vojne komunikacije, mobilna telefonija isl.) kao i u individualnim objektima. Najčešći raspon snage u kojem se koristi je od 20 do 150 Wp* (www.solaris-hr.com).

Polikristalni modul
Slično kao i monokristalni, polikristalni modul predstavlja izuzetno rješenje u smislu kvalitete, nešto niže cijene, visoke estetike i jednako povoljnog životnog i jamstvenog vijeka. Vizuelno se razlikuje od monokristalnog po tome što mu je površina praktično potpuno ispunjena kvadratnim pločicama, za razliku od monokristala čije su pločice uglavnom oktogonalne. Osnovna je razlika, kao što samo ime kaže u molekularnoj strukturi ativnog kristala. Područje primjene i raspon snage je također vrlo sličan.
Mono i polikristalni moduli su visokog stupnja iskorištenja (preko 15%) i dugog životnog vijeka sa jamstvom na snagu od 25 godina.

Amorfni modul
Najveću popularnost u našim krajevima stekao je na početku uvođenja fotonaponske tehnologije u svakodnevni život, zbog postojanja tvornice u Splitu www.solar-cells.com koja je od samog početka proizvodila najbolje module u svijetu u svojoj klasi. Razlikuje se po svojoj tipičnoj crnoj boji i prugastoj strukturi TIN-FILM tehnologije. Raspon snage mu je od najmanjih do 12 Wp sa jamstvom na snagu od preko 5 godina. Po cijeni je nešto povoljniji, a kao nedostatak može se spomenuti niža efikasnost (6%) i manja otpornost na mehanička naprezanja (obično staklo). Makar nije pravilo, obično se koristi u manjim sustavima.

Svi gore navedeni moduli ugrađuju se u posebno projektirane konstrukcije za smještaj na krov, terasu, stup ili slobodno u prirodu. Konstrukcije Adriatic BB izrađene su od nehrđajućih materijala i otporne na udare vjetra tako tipične za naše krajeve. Zato preporučamo koristiti gotova rješenja za dugi vijek upotrebe.

Kao podskupinu sa smanjenim područjem za aplikaciju predstavlja savitljivi modul u raznim gore navedenim tehnologijama, a koristi se uglavnom u mobilnim aplikacijama (jahte, automobili, kamp oprema, vojni punjači i sl.)

* Wp je način definiranja snage modula uz takozvane STC uvjete od kojih je najvaž-nija insolacija od 1000W/m2. U našim krajevima ona se postiže ljeti u podne pa Wp snaga predstavlja maksimum koji se od modula može praktično dobiti.

ADRIATIC BB