Protuprovala Vatrodojava Video nadzor Solar Energetska elektronika Signalizacija Remont i održavanje O nama
KAMERE

CCD Senzor

CCD Senzor (CCD = Charge Coupled Device) je osnovni element gotovo svih današnjih kamera. Ovi fotoosjetljivi elementi sastoje se od fine mreže individualnih pixel-a (mikro točkica na elementu). Slika sa scene koju promatramo fokusira se kroz objektiv na površinu elementa (koristi se i pojam «čip») i ona na njemu generira električni signal proporcionalan intezitetu svjetla koji na njega pada. Na taj se način stvara električna forma slike koja pada na element. Tipični broj pixel-a za CCD elemente iznosi između 250.000 i 500.000 pixel-a. Što je veći time je kamera kvalitetnija a rade se u izvedbi za kolor i crno-bijelu tehniku.

Objektivi

Potrebno je imati na umu cijelo vrijeme da većina proizvođača nudi kamere bez ugrađenih objektiva. To je zbog toga što je objektiv potrebno pažljivo odabrati u skladu s uvjetima na mjestu snimanja, veličini scene, načinu upravljanja i sl.. Bilo bi nepraktično da se u cjeniku ili na lageru nude već gotove kombinacije i permutacije istih. Iznimka su jedino nešto skuplje i kvalitetnije PTZ kamere i kamere s integriranom optikom. Zato pri odabiru kamere nemojte zaboraviti na odabir odgovarajućeg objektiva.

Osjetljivost

Osjetljivost je jedan od najvažnijih parametara po kojem se procjenjuje kvaliteta kamere. Pri tome ima niz načina na koji se ona u katalozima navodi pa treba biti pažljiv u čitanju i razumijevanju da ne bi krivo procjenili ovaj ključni podatak.

Danas najčešće susrećemo sljedeći način definiranja osjetljivosti:

 • osjetljivost: 0.1 LUX - što u pravilu znači da kamera daje nazivnu vrijednost video signala od 1 Vpp pri navedenoj osvjetljenosti scene od 0,1 LUX-a (za objektivniju procjenu optrebno je navesti i otvor objektiva pri kojemu navedeni podatak vrijedi).
 • osjetljivost: 11.4 – znači da kamera daje «prihvatljivu» sliku uz otvor objektiva od 4 mm i osvjetljenost scene od 11 LUX-a (ovakav način prikazivanja otvara prostor za subjektivnu procjenu pa je manje realan).

Primjer:

 • kamera br. 1. : osjetljivost 0,10 lux / f 1,4
 • kamera br. 2. : osjetljivost 0,05 lux / f 1,0

Makar na prvi pogled izgleda da je druga kamera duplo bolja i osjetljivija od prve, u stvari riječ je o kamerama praktično iste osjetljivosti jer druga traži «duplo» veću površinu otvora objektiva.

Tipične vrijednosti za CCD kamere uz fl 0,4 :

 • Crno-bijela kamera srednje klase za opću namjenu: 0,5 – 0,25 lux-a
 • Crno-bijela kamera više klase za vanjske prostore: ? 0,2 lux-a
 • Kolor kamer srednje klase za opću namjenu: 1,0 - 3,0 luxa
 • Kolor kamera više klase za vanjske prostore: ? 1,0 lux-a

Općenito vrijedi da su crno-bijele kamere oko 5 puta osjetljivije od ekvivalentnih kolor kamera.

Tipične vrijednosti nivoa rasvjete:

 • Puni intezitet sunčanog danjeg svijetla: 50.000 lux-a
 • Difuzni intezitet oblačnog danjeg svijetla: 10.000 lux-a
 • Uredsko svijetlo: 500 lux-a
 • Svitanje / zalazak: 1 – 10 lux-a
 • Mjesečina: 0,1 lux
Rezolucija

Slijedeći, ne manje važan podatak koji ukazuje na kvalitetu kamere je rezolucija. Još je veći broj načina na koji industrija video opreme iskazuje ovaj podatak. Najčešće se ona iskazuje brojem horizontalnih TV linija. Broj vertikalnih linija se rjeđe analizira zbog toga što ovisi o standardu koji se u zemlji primjenjuje.

Tipične vrijednosti za CCD kamere :

 • Crno-bijela kamera srednje klase za opću namjenu: 380 TV linija
 • Crno-bijela kamera više klase za vanjske prostore: 600 TV linija
 • Kolor kamer srednje klase za opću namjenu: 380 TV linija
 • Kolor kamera više klase za vanjske prostore: 480 TV linija
Format kamere

Na tržištu postoje sljedeći formati kamera: 1/2" , 1/3" i 1/4" . Ovi podaci odnose se na veličinu senzorskog elementa (CCD chip-a). Na ovaj podatak naročito treba paziti pri odabiru objektiva jer ne pašu svi objektivi na sve kamere. Npr. možemo koristiti 1/2" objektive sa 1/3" kamerama ali ne i obrnuto 1/3" objekive sa 1/2" kamerama (u ovom slučaju dio scene koju promatramo bio bi odrezan).
Makar logično izgleda da bi bolje kamere bile sa većim CCD elementom, to nije pravilo i moguće je da bolje karakteristike ima kamera od 1/4" nego 1/3" pa podatak o formatu prije svega služi za odabir objektiva.

Standardi za montažu objektiva

Postoje dva standarda za način montaže objektiva: C i CS. Oba se koriste u praksi i izgledom se vrlo malo razlikuju. Na samoj leći ne možemo odrediti kojem standardu pripada i jedina je razlika u fokalnoj udaljenosti leće od CCD elementa (12,5 mm za CS i 17,5 mm za C), što se u praksi manifestira u prihvatnom prstenu i vijku.

 

ADRIATIC BB